reklama
Miesto pre vašu tvorbu. Staňte sa súčasťou komunity
Lenka Abelovská

Lenka Abelovská

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Popri tom, ako som si rozširovala obzory, snažila sa občas čo-to spracovať do publikovateľnej formy a podeliť sa tu o to s každým, kto má záujem."O mne":Tento blog nemal byť o mne. Keby niekto veľmi chcel, mohol by si ma vygúgliť.(Ale pozor; mám menovkyňu. Ja som tá, čo maturovala na bilingválnej Metodke, vyštudovala biochémiu a zopár rokov strávila na Katedre biochémie PriF UK v Bratislave.)Novšie články odo mňa budete, dúfam, nachádzať tu: http://projektn.sk/autor/lenka-abelovska. Zoznam autorových rubrík:  Zaujímavosti z bioviedO rozhovoroch, ktoré liečiaO (ne)fungovaní mozguVeda v kontexte spoločnostiRozhovory s mladými vedcamiO snahách zmeniť svetRacionálna výživaJazykové okienkoSúkromnéNezaradené

reklama

O snahách zmeniť svet

Nakoľko sa podieľate na tragickom mrhaní potravinami?

Lenka Abelovská

Nakoľko sa podieľate na tragickom mrhaní potravinami?

Ročne sa vyhodia temer dve miliardy ton potravín. Radi zatvárame oči pred nepredstaviteľne veľkými, neúnosne znepokojujúcimi číslami. Po nedávnom výroku jedného (36-ročného) známeho, že neverí údajom o holokauste, "veď až toľko ľudí predsa nemohlo byť zavraždených", som si spomenula na druháčku Helenku zo skvelej knižky Ireny Douskovej Hrdý Budžes, ktorá nechcela veriť, že jej otcovi v detstve SSáci zastrelili rodičov pred očami, "pretože" (len parafrázujem) "niečo také predsa nie je možné". Je nám prirodzené brániť sa istým faktom. Obrovské čísla nás ohrozujú úzkosťou z vlastnej malosti a nemohúcnosti, či "nebodaj" i pocitmi viny, že prispievame svojou troškou do kolektívnej mašinérie hrôzy a/alebo absurdity. Takéto údaje sa na nás dnes valia vo všakovakých kontextoch. Mnohí sa uchyľujú k extrémnym reakciám: popieraniu chrániacemu pokoj mysle či nadmernej úzkosti z bezmocnosti a obáv z dôsledkov. Rozmanití aktivisti sa však držia Gándhího výzvy: "Buďme zmenou, ktorú chceme vidieť vo svete." Presviedčajú nás, že zmeny sú možné a dôležité aj v zdanlivo primalom meradle našich bežných životov. V prípade plytvania potravinami, vodou či energiami o tom niet pochýb.

  • 6. dec 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 453x
  • 7
Hľadáte krásu všade vôkol seba? Aj v ľuďoch, ktorí sú "iní"?

Lenka Abelovská

Hľadáte krásu všade vôkol seba? Aj v ľuďoch, ktorí sú "iní"?

Výhybka, ktorá presmerovala jeho kariéru, sa zrodila vďaka na pohľad banálnemu zážitku na jednej manhattanskej autobusovej zastávke. Rickovi Guidottimu, v roku 1998 ešte uznávanému módnemu fotografovi pracujúcemu pre najprestížnejšie svetové značky, na nej náhodou padlo do oka pekné dievča. Nápadné nielen svojou krásou, ale tiež genetickou odlišnosťou od väčšiny: albinizmom. Guidotti začal hneď po príchode domov spoznávať túto i ďalšie genetické poruchy a ako fotograf bol zasiahnutý najmä vizuálnou stránkou prezentácie tých, ktorí nimi trpia: Našiel iba smutné, dehumanizujúce fotografie, zobrazujúce choroby, nie ľudí. Rozhodol sa pohľad a postoj väčšiny zmeniť. Založil neziskovú organizáciu Positive Exposure, spoznávajúcu a prezentujúcu sociálne a psychologické skúsenosti ľudí rôznych vekov, etnicít a kultúr žijúcich s genetickými, fyzickými, kognitívnymi a behaviorálnymi poruchami. Ako inak, priepastné rozdiely sú i tu: Napríklad zatiaľ čo Guidotti o nich v USA natočil film On beauty, vo východnej Afrike sa stále predávajú časti tiel ľudí s albinizmom na šamanské praktiky a vyše 80 % tých, čo uniknú zavraždeniu, tam zomiera na rakovinu kože pred 40. rokom života.

  • 15. aug 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 807x
  • 7
reklama
SkryťZatvoriť reklamu